Hogy áll az önkéntesség 2021-ben?

(Last modification: 14/06/2021)

Hogy áll az önkéntesség 2021-ben?

A COVID önkéntességre gyakorolt hatásaival, valamint az önkéntesség jövőjével foglalkozunk.

A koronavírus-járvány kétségkívül a 2020-as évek legnagyobb hatású eseménye, amely az egészségügy és a gazdaság felforgatásán túl, az önkéntességre is nagy hatást gyakorolt. Ez főleg a járvány kezdetén volt szembetűnő, amikor hirtelen leállt az ország és az otthonmaradó idősek ellátásában nagy szerepet kaptak az önkéntesek.

De emellett számtalan más szektorban nőtt meg az igény az önkéntesekre, ezzel párhuzamosan pedig több embernek lett elég szabadideje ahhoz, hogy tevékenyen beszálljon egy-egy jótékonysági szervezetbe.

Közvetítés és koordináció

Ennek következtében az önkéntesség kormányzati szinten is prioritássá vált. Révész Máriusz kormánybiztos vezetésével még 2020 márciusában megalakult az Önkéntességért és Adományozásért Felelős Akciócsoport, amely létrehozta a 1357-es adományvonalat, valamint a segitunkegymasnak.hu weboldalt.

Ez utóbbi fő feladata, hogy segítse az önkéntes kezdeményezések és adományozások koordinációját, valamint felkarolja az országszerte elindított civil mozgalmakat. A honlapon keresztül önkéntes tevékenységet és tárgyi eszközöket lehet felajánlani a koronavírus járvány miatti intézkedésekben leginkább érintetteknek.

Ezen kívül az akciócsoport az Erzsébet Ifjúsági Alap Nonprofit Közhasznú Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai felügyelete alatt álló onkentes.gov.hu oldalon keresztül önkéntesek közvetítését is végzi különféle, személyes kontaktust igénylő feladatok ellátására, mint például az időseknek való segítségnyújtás vagy gyermekfelügyelet.

Kilőtt az önkéntesség

Az önkéntesség szervezéséhez regisztráció szükséges, ennek köszönhetően pedig pontosabb képpel rendelkezünk az önkéntesség fejlődéséről. Az elmúlt egy évben 350 új szervezet regisztrált újonnan a Közérdekű Önkéntes Szervezeti Regiszterbe, valamint több 100 alkalommal végeztek adatmódosítást korábban már regisztrált szervezetek, valószínűleg szintén a megnövekedett önkéntesszám miatt.

A hatósági nyilvántartást a Fiatalokért Felelős Helyettes Államtitkárság vezeti, Rácz Zsófia helyettes államtitkár kiemelten fontosnak tartja az önkéntesség magyarországi fejlesztését.

„Az egyik kedvenc önkéntes tevékenységem a szemétszedés, amikor csak alkalmam van rá szívesen csatlakozom szemétgyűjtő akciókhoz. A klímavédelem és a fenntartható fejlődés a szívügyeim, ugyanakkor nagyon fontosnak tartom, hogy ne csak beszéljek róla, hanem a gyakorlatban is tegyek azért, hogy a környezetünk és a Földünk egy tisztább és élhetőbb hely legyen.” mondta el kérdésünkre a helyettes államtitkár. „A legfontosabb tapasztalat, amivel gazdagodtam az önkénteskedés során az az, hogy az önkéntesség az egyetlen olyan tevékenység, ahol az által leszünk többet, hogy másoknak adunk.”

Mit hoz a jövő?

Az idei év során változások jöttek az önkéntesség számára, az egész szférát eddig koordináló Nemzeti Önkéntes Stratégia a tavalyi évben lejárt, így az év elején egy új stratégia kidolgozása vált szükségessé.

Az ebben lefektetett főbb célok, az önkéntesek arányának további növelése, a vállalati CSR-tevékenységek ösztönzése, a külhoni magyar közösségek bevonása és az IKSZ további fejlesztése. Emellett kiemelten megjelenik az önkéntesség és a fenntartható fejlődés, fenntartható jövő intenzívebb összekapcsolása.

Ezen célokat segíti az Önkéntesség Magyarországi Éve is, amely az önkéntesség kínálta lehetőségeire és jótékony hatásaira hívja fel a lakosság és a döntéshozók figyelmét, hogy a jövőben a lakosság széles körei számára könnyebb legyen a bekapcsolódás, és felkészültebb programok fogadják a tenni vágyó önkénteseket.

Forrás

Kép

 

Read more

 

Reasons You Should Start Volunteering In California

könyvelés Reasons You Should Start Volunteering In California

Volunteering is one of the great human’s activities that you could do to help others around you. By becoming a volunteer in California, you are participating in something that you actually do not have to do. Volunteering makes you connect as a human and also help others that are less fortunate than you.