Több mint 6 tonna hulladéktól szabadították meg önkéntesek a Tisza árterét

(Last modification: 09/08/2021)

Több mint 6 tonna hulladéktól szabadították meg önkéntesek a Tisza árterét

Újabb 6 tonna hulladéktól mentesítették a IX. Felső-Tiszai PET Kupa résztvevői a folyó Tiszabecs és Vásárosnamény-Gergelyiugornya közötti 60 folyamkilométeres szakaszát - tudatta a szervező Természetfilm.hu Egyesület hétfőn.

A verseny résztvevői mintegy másfél tonna hulladékot bányásztak ki a vásárosnamény-gergelyiugornyai befutó előtt elterülő Jánd-szigeten, ami évről évre biztos lelőhelye az uszadékfák között feltornyosuló hulladéknak. Az egy hetes felső-tiszai versenyen összességében 6 tonna hulladékot gyűjtött össze csaknem 300 résztvevő.

A szervezők kiemelték: az évek óta tartó kitartó munkának látszik az eredménye, hiszen a rendszeres takarításoknak köszönhetően az ártérben kevesebb az erősen szennyezett hulladék gócpont. Hozzátették, hogy legfrissebb tapasztalataik alapján az egyre gyakoribb erős áradások képesek jelentősen újrarendezni a folyóparton kialakuló hulladékhelyzetet.

A folyó Vásárosnamény alatti szakaszára kevesebb hulladék úszik le a Felső-Tisza-Vidéki hulladékmentesítő gépláncnak köszönhetően.

A szervezők folyamatosan végeznek hulladéktérképezést, így a TrashOut nemzetközi applikációval és a magyar fejlesztésű tisztatiszaterkep.hu online felületen nyomon követhető a hazai hulladékhelyzet. A versenyhez Tiszabecsnél csatlakozott a PET Kupa Tisza Expedíciója, amely július második felében a Tisza forrásától, Kárpátaljáról indulhatott el.

A felső-tiszai verseny végeztével az expedíció a felfedező utat egészen a duna torkolatig folytatja.

A másfél hónapig tartó túra alatt a szakemberek az ukrán, román és a szerb Tisza szakaszok szennyezettségéről is pontosabb képet kapnak. Az érdeklődők online követhetik nyomon az expedíciós kalandokat, egyes kiemelt helyszíneken pedig a PET Kupa Műanyag Műhelye hulladék-újrahasznosító programokkal várja az érdeklődőket.

Forrás

 

Read more

 

Reasons You Should Start Volunteering In California

könyvelés Reasons You Should Start Volunteering In California

Volunteering is one of the great human’s activities that you could do to help others around you. By becoming a volunteer in California, you are participating in something that you actually do not have to do. Volunteering makes you connect as a human and also help others that are less fortunate than you.