Ma van a madarak és fák napja, az ország legrégebbi zöld ünnepe

(Last modification: 10/05/2021)

Ma van a madarak és fák napja, az ország legrégebbi zöld ünnepe

A madarak és fák napjának üzenete egyre fontosabb.

A világ első madarak és fák napját Chernel István, a híres ornitológus szervezte meg 1902-ben a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján, az ünnep Herman Ottó közreműködésével vált 1906-ban hivatalossá.

A több mint 100 éve megünnepelt jeles nap, Magyarország legrégebbi zöld ünnepe jó alkalom a cselekvésre, természeti környezetünk megismerésére és védelmére. Egy 1994-es miniszteri rendelet alapján a Madarak és fák napja május 10.

Az évek múlásával a fák is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak ezen a napon, hiszen lassítják az éghajlatváltozást, és számos „szolgáltatással” védik egészségünket. A madaraknak, rovaroknak, mókusoknak és sokféle vadonélőnek otthont adó fák így az embernek is testvérei.

Évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében – biztatott mindenkit Hermann Ottó.

  • A madár szárnyas lény, a világon mindenütt elsősorban az éghez, az isteni szférához tartozik, ezért az égi lélek szimbóluma.
  • A fa a legősibb, az egész világon elterjedt, egyetemes növényszimbólum.
  • „Hallgatag” társaink, a fák oxigént termelnek, port szűrnek meg, a városokban a zajvédelemben is fontos szerepük van.
  • „Énekes” társaink dalai megnyugvást adnak a léleknek, de sorsukat egyre inkább befolyásolja a mindenen uralkodni vágyó ember.

Éppen a fenti gondolatok kapcsán a „Madarak és Fák Napja” az egész természet ünnepe, amikor mi, emberek azt ünnepeljük, hogy testvérei vagyunk minden élőlénynek a Földön.

Óvjuk, védjük és szeressük mindenkor a fákat és a madarakat!

Forrás

Kép 1

Kép 2

 

Read more

 

Megjelent az első magyar önkéntességről szóló folyóirat

könyvelés Megjelent az első magyar önkéntességről szóló folyóirat

A folyóirat működésével hozzá kíván járulni a magyar önkéntesség fejlődéséhez, szakmai színvonalának emeléséhez. Inspirálni kívánja a különböző szakterületen dolgozó kutatókat az önkéntesség kutatására, valamint a gyakorlati szakembereket, hogy tapasztalataikat, módszertani újításaikat és jó gyakorlataikat osszák meg a szakmai és a tágabb nagyközönséggel.