Csehországban rekordszámú világi és egyházi önkéntes segít a járvány idején

(Last modification: 23/11/2020)

Csehországban rekordszámú világi és egyházi önkéntes segít a járvány idején

Ne féljünk! A keresztények kihívása a jelenlegi járvány idején a remény hirdetése.

Krisztus tanítványai ma különösen fontos, hogy világosságot vigyenek az elsötétült lelkekbe, hogy hirdessék a reményt, amely erősebb a halálnál. Ezért a prágai bíboros érsek minden hívőt arra szólít, hogy a lehető legjobban szolgálják a társadalmat, hogy fellélegezzünk ezekben a nehéz napokban.

Dominik Duka bíboros, cseh prímás október közepén cselekvésre szólította a híveket, hogy vegyék ki részüket a jelenlegi válság megoldásából. A cseh püspöki konferencia honlapja szerint a felhívás nem maradt válasz nélkül: elsőként rögtön a bíboros tanácsosa, Štěpán Rob úgy határozott, hogy hátralevő egyhavi szabadságát Karlovy Vary megyei kórházában tölti önkéntes szolgálattal. „Az utóbbi időben kerültem kapcsolatba ezzel a kórházzal, és saját szememmel láttam, mennyire nagy szükségük lenne segítségre”. Az önkéntesek között van Romuald Rob atya is, aki elmondta: „Egészségügyi szakasszisztensként dolgozom, 8,5 vagy 12 órás műszakban. Orvosok és ápolók mellett végzek asszisztensi munkát.”

Rendkívüli és fárasztó szolgálat

Az egyházi szervezetek szociális munkásai a válság napjaiban idejüket és személyes erőforrásaikat a felebarát rendelkezésére bocsátják, ezért a prágai érsekség általános helynöke, Jan Balík köszönetet mond nekik: “Őszintén szeretném megköszönni különösen most rendkívüli és fárasztó szolgálatotokat. Amikor az elmúlt hónapokban találkoztam néhányatokkal, láttam, hogy az év első felében ez sok energiába került. Most, amikor hasonló a helyzet, újra mások szolgálatába állítjátok magatokat, segítitek a betegeket, az időseket, a családokat.”

Lelki beszélgetés a bánat és a félelem idején

A cseh főpásztor az érsekség többi hívőjének is háláját fejezi ki, amiért kiveszik a részüket a koronavírus elleni küzdelemből. “Teológusaink és papnövendékeink is különféle módon segítik a rászorulókat, például a prágai Alžbětinek kórházban. A papok is az emberek mellett állnak, nemcsak a szentségek kiszolgáltatásával, hanem lelki beszélgetésekkel is, amit ma sokan keresnek: sok embernek van szüksége lelki vigaszra, mert szomorú, fél, magányos vagy nem figyelnek rá” – mondta még el a prágai érsekség általános helynöke.

Forrás

 

Read more

 

Önkéntességért Díj 2020-ban is

könyvelés Önkéntességért Díj 2020-ban is

A beérkezett nagyszámú pályázatból is kimagaslóan sok a Covid-19 járványhelyzethez kapcsolódó önkéntes programokról szólt.