Az önkéntes munkával a fiatalok készségei is gyarapodnak

(Last modification: 23/04/2019)

Az önkéntes munkával a fiatalok készségei is gyarapodnak

Önkéntes munkák vállalásával a szakmát vagy a továbbtanulás irányát kereső fiatalok ismeretei és készségei is gyarapodnak, amellett, hogy például a mentők mellett megtanulhatnak segítséget nyújtani egy balesetnél – mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Novák Katalin az Országos Mentőszolgálat önkéntes programja első végzőseinek szerdai oklevélátadásán vett részt.

A több mint 5 milliárd forintos keretösszegű, „Önkéntesség személyre szabva” elnevezésű Széchenyi 2020 projekt keretében 3 ezer 18-22 év közötti fiatalt szólítanak meg. Ennek a pályázatnak az egyik nyertese az Országos Mentőszolgálat is – ismertette.

Az államtitkár azt mondta, bízik a projekt népszerűségében, és abban, hogy ezzel megkönnyítik a fiatalok pályaválasztását. Közölte, a projekt keretében eddig csaknem 1300-an végeztek már önkéntes tevékenységet.

Az önkéntességet kipróbáló fiatalok az egészségügy mellett a szociális és a katasztrófavédelmi intézmények, valamint a fegyveres testületek munkájába is betekinthetnek, így számos szakmához kerülhetnek közelebb, és könnyebben eldönthetik, akarnak-e az adott területen dolgozni vagy sem.

Csató Gábor, a mentőszolgálat főigazgatója az elismerések átadásakor a fiatalok, a „leendő bajtársak” előtt felidézte, hogy 1887-ben Lipótvárosban létesült, Európában másodikként a Budapesti Önkéntes Mentőegyesület.

Célkitűzéseik között fontosnak mondta a lakosság életmentő ismereteinek bővítését, a segítő hivatás, az elsősegélynyújtás népszerűsítését, a pályaválasztás előtt álló fiatalok megszólítását.

Elmondta, a tavaly elindított „Legyél hős!” programban százötven pályakezdő fiatal tölthetett fél évet a mentőszolgálatnál; eközben mentőápolói ismeretekkel gazdagodhattak, segíthették a mentők munkáját, és idegen nyelvi képzést is kaptak.

Közölte, az első csoportba hét megyéből harmincnégy fiatal jelentkezett, akik megismerhették az egészségügy világát és a szakterület által kínált karrierlehetőségeket. Nagy eredménynek mondta, hogy az önkéntesek közül tizenketten már jelezték, hogy a mentőszolgálatnál szeretnének elhelyezkedni.

Forrás

 

Read more

 

12 Ways To Bring More Kindness Into Your Life

könyvelés 12 Ways To Bring More Kindness Into Your Life

In her book The Art of Kindness, author and illustrator Meredith Gaston writes about the importance of kindness in a healthy, happy life. Below is an excerpt from the book listing simple acts of kindness to improve your home, workplace, and community.