A magyarok értékes dolognak tartják az önkéntes segítségnyújtást

(Last modification: 18/03/2019)

A magyarok értékes dolognak tartják az önkéntes segítségnyújtást

A magyar társadalmon belül igen vegyes az önkéntesség megítélése. Ez elsősorban a társadalom informáltságával függ össze. Jelentős hozzáállásbeli különbség van ugyanis azok között, akik önkénteskednek és azok között, akiket a téma kevéssé érint. Azonban a pozitív megítélés elterjesztése nem is olyan lehetetlen feladat, mint gondoljuk.

Az önkéntesség terén tapasztalattal bírók jellemzően pozitívabb képpel rendelkeznek magáról a tevékenységről. Legalábbis ez derül ki a témára vonatkozó 2018-as magyarországi kutatás eredményeiből. A vizsgálat során megszólaltattak olyan személyeket, akik önkénteskednek, és olyanokat is, akik nem vettek még részt ilyen jellegű feladatokban. A konkrét kérdés arra vonatkozott, hogy miként viszonyulnak az illető ismerősei, illetve munkatársai az önkéntességhez.

Az aktív önkéntesek arról számoltak be, hogy a környezetük nagy mértékben elfogadó, vagy legalábbis valamilyen mértékig támogató ezzel kapcsolatban. Jóval kevesebb olyan tapasztalatuk van, hogy valaki semlegesen, vagy elutasítóan állt volna hozzá ehhez a témához. A ritkábban önkénteskedők körében már láthatóan kevésbé érzékelhető a közeg elismerő hozzáállása, ellenben a semleges attitűd - bár még nem haladja meg a pozitív attitűdöt – itt már érzékelhetően nagyobb arányú. Azok körében pedig, akik soha nem voltak önkéntesek, már a semleges viszonyulás a legjellemzőbb.

Az önkéntesség népszerűsége tehát nagyban összefügg azzal, hogy mennyit tudunk magáról a tevékenységről. Azok, akik jobban informáltak, alapvetően pozitív módon viszonyulnak a kérdéshez, míg, akik kevésbé informáltak inkább semlegesen, kevesebben elutasítóan gondolnak az ilyen jellegű munkára. A vizsgálat során az is kiderült, hogy Magyarországon a legtöbben értékes dolognak tartják az önkéntes segítségnyújtást. Ezzel szemben a társadalom mindössze harmada áll hozzá semlegesen, és még kisebb arányban vannak az ezt elutasítók. Ez az eredmény pedig összességében jónak mondható.

A cél a továbbiakban az, hogy minél többen megismerhessék az önkéntességet, és ezzel tisztább képet kapjanak ennek előnyeiről, hatásairól és hasznairól. Ebben a GLOCOVO elkápszetően nagy segítség lehet!

A kutatási eredmények rámutatnak egy érdekes hálózatosodási mechanizmusra is: Mivel a népszerűség növelése főként a személyes kapcsolatokon keresztül működhet eredményesen, ami azt jelenti, hogy minden önkéntes egy-egy lépést jelent a pozitív megítélés elterjedése felé. A támogató attitűd pedig ösztönzi az emberek részvételét, így tovább gyarapítja a segítők számát. Röviden összefoglalva, az önkéntesség jó híre még több részvevőt vonz, akik pedig tovább terjesztik a tevékenység jó hírét. A mechanizmus kulcsa pedig az egyszerű tanulság: önkénteskedni jó!

Töltsd le a GLOCOVO-t most, és terjeszd Te is az önkéntesség jóhírét!

Forrás

 

Read more

 

Volunteering abroad

könyvelés Volunteering abroad

The experience of volunteering abroad is undescribable. Let's see a few examples.

12 Ways To Bring More Kindness Into Your Life

könyvelés 12 Ways To Bring More Kindness Into Your Life

In her book The Art of Kindness, author and illustrator Meredith Gaston writes about the importance of kindness in a healthy, happy life. Below is an excerpt from the book listing simple acts of kindness to improve your home, workplace, and community.