10 millió fa – Közösségi összefogás a klíma védelmében

(Last modification: 26/02/2020)

10 millió fa – Közösségi összefogás a klíma védelmében

2019 júliusában a közösségi médiában egy magánbejegyzést követően indult el, a pillanatok alatt több ezreket megmozgató, 10 millió fa elnevezésű kezdeményezés.

Bojár Iván András művészettörténész, építészkritikus, újságíró először csak a barátainak címezve adott hangot a klímaválsággal kapcsolatos aggodalmának, és tett javaslatot 10 millió fa elültetésére, ám a bejegyzés megjelenése után rövid időn belül több mint 20 ezer fő csatlakozott a Facebook oldalhoz és több neves szakember (erdőökológus, környezetgazdálkodási agrármérnök/erdésztechnikus, kertész) bevonásával megindult a kezdeményezés valós mozgalommá alakulása. Országszerte sorra alakultak (és alakulnak) a magánemberekből álló helyi közösségek, hogy koordinálják és megszervezzék a helyi ültetéseket  – a csoportok száma ma már a 130-at is meghaladja.

Hogyan jött az ötlet? A választ Bojár Iván Andrástól kapjuk meg: „Évek alatt fokozatosan bontakozott ki. Személy szerint nekem 2000-ben már elkészült a fővárosra egy Zöld Budapest gyalogos és kerékpáros belváros koncepcióm, amelyben akkor 1 000 000 fa elültetését tartottam szükségesnek. Ezután hosszú idő és szellemi érési folyamat telt el. A Föld környezeti állapotával kapcsolatos rossz hírek is megszaporodtak. Nagyjából egy éve kezdett el feszíteni, elsőként a felelősségérzet, később a tenni akarás, ahogy a klíma és biodiverzitás krízishírei egyre inkább átrajzolták a világunkról és a gyermekem jövőjéről alkotott képemet.

2019 elején már megfogalmaztam, hogy szeretnék 10 000 000 fát elültetni, pontosabban, hogy minden itt élő ember után maradjon egy fa. Kerestem a kitörési pontot, hogy miként lehet egy ilyen vállalkozáshoz hozzálátni. Sokakkal tárgyaltam, sokaktól segítséget kértem, de nem jött a megoldás. Végül, az akkor már rajtam elhatalmasodó klímafélelem miatt kétségbeesésemben írtam egy posztot, amit alapvetően a baráti és ismerősi körömnek szántam. Végül 15 000 megosztást ért el, sok sok embert fölrázva. Temérdek segítő és bátorító levél mellett rengeteg felajánlás is érkezett. Akkora volt ez a hatás, hogy két nap alatt világossá vált, megváltoztatja az életemet, addigi építészkritikusi, művészettörténész, írói életem helyet föl kell vállalnom ennek a robbanásszerűen képződő embertömegnek a strukturálását a kitűzött cél érdekében. Csakhamar stábot szerveztem. Ma már 6-8 fő önkéntes végzi Budapesten a mindennapok adminisztratív feladatait és 3 önkéntesünk alkotja a központi szakmai team-et. Az országban pedig az egyes közösségeinkben hasonló módon szerveződnek a 10 millió Fások.”

Közben a szakértők sem tétlenkedtek: rövid időn belül kidolgozták a faültetéshez kapcsolódó ajánlásokat – az ültetésre nem javasolt invazív fajok listájától kezdve az ültetések gyakorlati végrehajtásáig –, melyek eligazítást nyújtanak a minden szempontból megfelelő növény kiválasztásában, az ültetésben és a későbbi gondozásban is. Ez utóbbi ugyanis fontos alapelve a kezdeményezésnek: a csoportok az ültetések után sem hagyják magukra a facsemetéket, folyamatosan öntözik, gondozzák azokat, hiszen a változó éghajlati viszonyok miatt akár öt évig is biztosítani kell a csemeték vízellátását.

A kezdeményezés első mérföldköve volt a 2019. november 9-ére eső Élet Napja, a 10 millió Fa közösség országos ünnepi ültetési akcióeseménye. Ezen a napon 66 településen, közel 300 helyszínen több mint 6000 fát sikerült elültetni. December végéig összesen 15824 növény került földbe: 13305 facsemete és 2519 cserje.

A 10 millió fa közösségek magán- és céges felajánlásokból, illetve néhol önkormányzati támogatásból gyűjtöttek pénzt a fák megvásárlására, helyszínre szállítására, a karók és egyéb, ültetéshez szükséges eszközök, gépek beszerzésére. A csoportok a helyi önkormányzatokkal, városgondnokokkal, főkertészekkel és más helyi szakemberekkel együttműködve igyekeztek minden faültetőnek megadni a megfelelő információt, hogy szabályos és körültekintő módon járulhassanak hozzá a településük zöldítéséhez, fásításához.

A fő célkitűzés nem változott az elmúlt négy hónapban: a klímaválság enyhítése és a biodiverzitás megőrzése érdekében 10 millió fa elültetése Magyarországon a lehető legrövidebb idő alatt, a lehető legtöbb ember bevonásával, szakszerűen, nem megfeledkezve az utógondozás fontosságáról sem. Bojár Iván András, a kezdeményezés elindítója szerint megvan az a társadalmi erő és igény, ami ahhoz kell, hogy a kitűzött célt meg lehessen valósítani, amit az is jól mutat, hogy az országos civil kezdeményezés egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Lassan érkezik a tavasz, az újabb ültetések időszaka. A kezdeményezéshez a 10milliofa.hu oldalon lehet csatlakozni. „A legokosabb első körben megkeresni a lakóhely szerinti legközelebbi közösséget és velük fölvenni a kapcsolatot, illetve ha nincs ilyen, akkor jövünk mi a központi oldalon, s a csatlakozó önkéntes akár létre is hozhatja a településén a legújabb csoportot – tudjuk meg a technikai részleteket Bojár Iván Andrástól.

Forrás

 

Read more