Önkéntességért Díj 2020-ban is

(Last modification: 04/12/2020)

Önkéntességért Díj 2020-ban is

A beérkezett nagyszámú pályázatból is kimagaslóan sok a Covid-19 járványhelyzethez kapcsolódó önkéntes programokról szólt.

Az Önkéntes Központ Alapítvány minden évben díjazza az ország legkiemelkedőbb önkéntes programjait. Az idei év a Covid-19 vírus megjelenése és a megfékezésére hozott intézkedések miatt az önkéntesség terén is több változást hozott. A beérkezett nagyszámú pályázatból is kimagaslóan sok a Covid-19 járványhelyzethez kapcsolódó önkéntes programokról szólt. A 2020-as év még inkább megmutatta, hogy a kisebb helyi közösségek önkéntes kezdeményezéseitől a civil szervezeteken át az állami - önkormányzati fenntartású intézményekig, egyre többen ismerik fel az önkéntes programokban rejlő lehetőségeket és az önkéntesekkel való együttműködés pozitív hatását.

A járványhelyzetre való tekintettel az idén sajnálatos módon a szokásos, ünnepélyes díjátadó est nem kerülhetett megrendezésre, ezért mind a négy kategóriában a zsűri által legjobbnak ítéltetett szervezetekhez házhoz vitték a díjakat. Az átadást megörökítésre került, és az Önkéntesség Nemzetközi Napján december 5-én a nyilvánosságnak is megmutatják az alábbi elérhetőségen: https://youtu.be/3v7KMRnwzDA

Az önkéntesség egyre szélesebb korosztályokat és társadalmi rétegeket érint. A kisebb közösségek és civil szervezetek mellett az állami-önkormányzati fenntartású intézményeknél és a piaci vállalatoknál is egyre nagyobb szerepet kapnak az önkéntes programok. Emellett folyamatosan nő azon magánszemélyek száma is, akik úgy érzik, hogy tudásukat fejleszthetik, és értékes új kapcsolatokat építhetnek ki az önkéntes tevékenységek révén.

Mindezek miatt és a COVID helyzetre reagálva hirdette meg az Önkéntes Központ Alapítvány 2020-ban is az „Önkéntességért Díj” pályázatot. A 4 kategóriában meghirdetésre kerülő díjakra szeptember végéig lehetett pályázni. A nyerteseket két szakmai zsűri választotta ki: külön testület döntött a civil szervezeteknek és magánszemélyeknek odaítélt díjakról, és egy másik a vállalatok által megvalósított önkéntes programokról. A zsűritagok fontosnak érezték kiemelni azokat a szervezeteket és intézményeket is, amelyek bár nem nem nyertek díjat, de a COVID-19 járvány kapcsán példamutató önkéntes programot alakítottak ki.

Forrás

 

Read more